Verwarming & tapwater

Centrale verwarming en warm water

Uw woning is voorzien van een lucht-warmtepomp. In tegenstelling tot een gas gestookte verwarming gebruikt een lucht-warmtepomp de warmte energie beschikbaar in de buitenlucht om de woning te verwarmen.

Hoe doet een warmtepomp dit? Dit is eigenlijk heel eenvoudig! Denk maar eens aan een koelkast! Van de binnenkant koel, aan de buitenkant warm. Tenminste.. Niet zonder hulp van elektriciteit! Een warmtepomp werkt precies volgens hetzelfde principe. Maar dan omgekeerd.

Vloerverwarming

Het water dat door de warmtepomp wordt geproduceerd, heeft een lagere temperatuur dan dat van een fossiele boiler. Daarom is uw woning in plaats van radiatoren voorzien van vloerverwarming. Door middel van buizen in de vloeren wordt de warmte gelijkmatig verdeeld over de woning. Naast een optimaal comfort in de woning is deze manier van verwarmen door de lagere watertemperatuur zeer goed te combineren met een warmtepomp.

Er is een belangrijke eigenschap waar u bij vloerverwarming rekening mee moet houden. Dit is de tragere reactietijd. De tijd die het kost om de woning op de gewenste temperatuur te krijgen is aanzienlijk langer dan met conventionele radiatoren. Wanneer de verwarming uitgeschakeld wordt zal het bijvoorbeeld lang duren voordat de woning weer op gewenste temperatuur is.

Warm water

Voor het warm tapwater is uw woning voorzien van een grote boiler van 200 Liter. Deze boiler zal de temperatuur altijd tussen de 45 en 50 graden Celcius proberen te houden, als u veel warm water in een korte termijn gebruikt zal het langer duren totdat het water weer op temperatuur is.  Deze hoeveelheid water is normaliter voldoende om gedurende de hele dag te kunnen beschikken over warm water. De temperatuur van de boiler kunt u aflezen op uw thermostaat, zie hiervoor ook het tabblad “Bediening thermostaat” op deze pagina.

Aandachtspunten

Wanneer u de installatie heeft uitgeschakeld zal de warmtepomp eerst beginnen met het verwarmen van de boiler en daarna met het verwarmen van de vloerverwarming, hierdoor kan het lange tijd duren voordat u weer warmte in huis voelt.

De warmtepomp zal minimaal eens per maand een legionellaprogramma aanzetten waardoor het water in de boiler wordt verwarmd tot 60 graden Celsius zodat er geen legionellavorming plaats kan vinden.

Buitenkraan

De buitenkraan is een vorstvrije kraan.

Dat betekend dat de bedieningsknop van de kraan aan de buitengevel van uw woning is verbonden met een verlengstang waardoor de kraan aan de binnenzijde van de woning afsluit. Na het afsluiten blijft er altijd water in de verlengbuis aanwezig. Dat water “druppelt” vervolgens uit de kraan om bevriezing te voorkomen. Het druppelen is een wezenlijk onderdeel van het functioneren van de kraan en mag nooit worden voorkomen.

Kijk voor een uitgebreide instructie onder het deelmenu “Buitenkraan” links van deze tekst.

Werking & componenten

Met de luchtwarmtepomp kan de woning worden verwarmd en ook kraanwater worden verwarmd. De luchtwarmtepomp bestaat uit een tweetal onderdelen, te weten een buitenunit en een binnenunit. In de binnenunit zit een 200 liter boilervat geïntegreerd om over voldoende warm kraanwater beschikken. Door middel van de buitenunit wordt warmte onttrokken uit de buitenlucht.

Op deze innovatieve wijze levert één deeltje elektrische energie meerdere deeltjes energie aan warmte op. Hierdoor wordt er een hoog rendement bereikt voor zowel het verwarmen van de woning als het verwarmen van kraanwater.

warmte

De binnenunit staat bij u op zolder in de installatiekast, de buitenunit staat bij u op het dak in de aluminium ombouw (wat lijkt op een schoorsteen).

Met een elektrische warmtepomp kan de temperatuur van het water worden verhoogd tot het gewenste niveau (veelal maximaal 50 °C).

Door de goede isolatie van uw woning volstaat een warmwatertemperatuur van circa 30°C voor de verwarming van uw woning. Voor het warme kraanwater volstaat een watertemperatuur van circa 50 °C. De handleidingen van de fabrikant zijn aanwezig in de installatiekast op zolder.

Onderhoud

Net als bij een standaard CV-installatie is het van belang om het systeem op voldoende druk (minimaal 1,40 bar) te houden. De druk kunt u aflezen op de meter rechtsboven/linksboven op de binnenunit van de warmtepomp. Indien de druk in uw systeem te laag is kunt u deze bijvullen tot circa 2,0 bar.
Ook dient u het systeem regelmatig te ontluchten, zodat er voldoende doorstroom door het systeem is om op te warmen.

Onderstaande instructiefilm geeft weer hoe u zelf de installatie dient bij te vullen en te ontluchten.

 

 

Bediening thermostaat

De warmtepomp kan bediend worden door middel van de thermostaat in de woonkamer. Met behulp van de thermostaat kan de gewenste doeltemperatuur naar beneden of boven worden afgerond. Wij adviseren om de temperatuur in uw woning zo stabiel mogelijk te houden en de thermostaat voor het slapen gaan niet of zeer beperkt te verlagen. Uw woning is namelijk voorzien van een laagtemperatuursysteem met vloerverwarming, welke minder snel reageert dan bijvoorbeeld bij radiatoren.

Op onderstaande afbeelding wordt weergegeven welke pictogrammen er op uw thermostaat kunnen verschijnen en wat ze betekenen.

De vergrendeling van de thermostaat is te deblokkeren door knop “C” en “D” tegelijkertijd enkele seconden ingedrukt te houden. Hierna ziet u het slotje (functie 14 hierboven afgebeeld) boven in beeld op de thermostaat verdwijnen.

Buitenkraan

Dicht is dicht.

De vorstvrije gevelkraan moet druppelen tijdens en na het dichtdraaien.

Draai de kraan zachtjes dicht.

De bedieningsknop van de kraan aan de buitengevel van uw woning is verbonden met een verlengstang waardoor de kraan aan de binnenzijde van de woning afsluit. Na het afsluiten blijft er altijd water in de verlengbuis aanwezig. Dat water “druppelt” vervolgens uit de kraan om bevriezing te voorkomen. Het druppelen is een wezenlijk onderdeel van het functioneren van de kraan en mag nooit worden voorkomen.

Als u een tuinslang heeft aangesloten zal de kraan druppelen bij de knop zoals in de bovenstaande afbeelding aangegeven.

Het hard dicht draaien van de kraan om druppelen te voorkomen werkt niet. Het resulteert er juist in dat het binnenwerk van de kraan defect gaat, waardoor de kraan geen water meer geeft of permanent zal blijven lekken.

Aangeraden wordt om de buitenkraan regelmatig te gebruiken.

Het herstellen van een defecte kraan, veroorzaakt door hard dicht draaien, valt niet onder de garantie en de reparatie zal in rekening worden gebracht.

Veelgestelde vragen

De warmtepomp kan één functie tegelijkertijd uitvoeren. Echter de bereiding van het tapwater zal altijd voorrang krijgen. Mocht er dus zowel CV zijdig vraag zijn en dient ook het tapwater opgewarmd te worden dan zal de warmtepomp eerst het tapwater verwarmen voordat deze over schakelt op de CV zijdige verwarming.

Het water in de boiler zal verwarmt worden tot 50 graden Celsius. Eens in de twee weken zal het een legionella programma draaien, waarbij het water tot boven de 60 graden Celsius wordt verwarmd.

Dit zal, afhankelijk van hoeveel tapwater uit het systeem is gehaald tot 1,5 uur kunnen duren.

Het systeem is een laagtemperatuur systeem. De warmtepomp zal de ruimte wel verwarmen, maar met een lagere temperatuur. Hierdoor zal er niet direct stralingswarmte via de vloerverwarming voelbaar zijn en kan het ook ruimere tijd duren voordat alles volledig op de gewenste temperatuur is.

Het onderhouden van de installatie, voldoende druk en regelmatig ontluchten, zal ook bijdragen aan de werking van de installatie. Zorg er daarom voor om dit regelmatig te controleren.

Het systeem is een laagtemperatuur systeem. De warmtepomp zal de ruimte wel verwarmen, maar met een lagere temperatuur. Hierdoor zal het ook langer duren voordat de temperatuur in de woning de doeltemperatuur bereikt heeft. Hoe groter het verschil is tussen doeltemperatuur en gemeten temperatuur, des te langer zal dit duren.

Wij adviseren daarom om de doeltemperatuur zo constant mogelijk te houden en ramen en deuren gesloten te houden.

Het onderhouden van de installatie, voldoende druk en regelmatig ontluchten, zal ook bijdragen aan de werking van de installatie. Zorg er daarom voor om dit regelmatig te controleren.

Veel voorkomende storingsmeldingen zijn in onderstaande tabel weergegeven met de betreffende actie die erbij benodigd is, in sommige gevallen kunt u dit zelf oplossen. Mocht de storing dan meermaals terugkomen vragen wij u contact op te nemen met de storingsdienst.

L9

Storing resetten en installatie ontluchten, zie hiervoor het instructiefilmpje onder het kopje “onderhoud” op deze website.

LF

Direct storingsdienst bellen.

UF

Storing resetten en warmtepomp spanningsloos maken door groep 5 boven op de groepenverdeler uit te schakelen. Na enkelen minuten groep weer aanzetten.

U2 of UE

Storing resetten en contact opnemen met storingsdienst om een afspraak in te plannen.

P1

Storing resetten en instellingen van thermistor controleren, zie uitleg hiervoor hieronder.

 

Controleren van thermistor:

  1. Ga op de thermostaat in de woonkamer naar het menu door op de knop linksonder te klikken.
  2. Ga naar de basisinstellingen, dit is tweede optie van links met het tandwiel als afbeelding.
  3. Met pijltjes naar onder scrollen tot de optie “instelling thermistor” dan op het vinkje klikken.
  4. Daarna de tweede optie kiezen “selectie kamer sensor” weer selecteren met het vinkje.
  5. Daarna direct weer op het vinkje omdat “selectie kamer sensor al als eerste optie staat.
  6. Dan ziet u waar de optie nu op is ingesteld, deze moet op “Hoofdbed.” staan. Als iets anders aangegeven staat dan moet deze veranderd worden door op de draaiende pijltjes te klikken. U dient de keuze te bevestigen door op het vinkje te klikken.

 

Controleer de spanning van de warmtepomp. Voor het MorgenWonen is dit groep 5 van de groepenverdeling boven in de installatiekast.
Staan alle groepen in dan kan de aardlekschakelaar in de warmtepomp uitstaan. Dit is een extra beveiliging.

U kunt deze zelf omzetten door de witte voormantel van de warmtepomp los te maken via twee schroeven aan de onderzijde en twee schroeven aan de bovenzijde en de witte voormantel op te tillen. Dan wordt de aardlekschakelaar rechtsboven zichtbaar, blauwe schakelaar vergelijkbaar met de schakelaars op de groepenverdeling.

De buitenkraan zal na dichtdraaien 10 tot 15 seconden nadruppelen om de volgende reden:

De bedieningsknop van de kraan aan de buitengevel van uw woning is verbonden met een verlengstang waardoor de kraan aan de binnenzijde van de woning afsluit. Na het afsluiten blijft er altijd water in de verlengbuis aanwezig. Dat water “druppelt” vervolgens uit de kraan om bevriezing te voorkomen. Het druppelen is een wezenlijk onderdeel van het functioneren van de kraan en mag nooit worden voorkomen.

Als u een tuinslang heeft aangesloten zal de kraan druppelen bij de knop zoals op de afbeelding in het deelmenu “Buitenkraan” op deze site.

Hard dicht draaien van de kraan om druppelen te voorkomen werkt niet. Het resulteert er juist in dat het binnenwerk van de kraan defect gaat, waardoor de kraan geen water meer geeft of permanent zal blijven lekken.

Het herstellen van een defecte kraan, veroorzaakt door hard dicht draaien, valt niet onder de garantie en de reparatie zal in rekening worden gebracht.

De bedieningsknop van de kraan aan de buitengevel van uw woning is verbonden met een verlengstang waardoor de kraan aan de binnenzijde van de woning afsluit. Na het afsluiten blijft er altijd water in de verlengbuis aanwezig. Dat water “druppelt” vervolgens uit de kraan om bevriezing te voorkomen. Het druppelen is een wezenlijk onderdeel van het functioneren van de kraan en mag nooit worden voorkomen.

Als u een tuinslang heeft aangesloten zal de kraan druppelen bij de knop zoals op de afbeelding in het deelmenu “Buitenkraan” op deze site.

Hard dicht draaien van de kraan om druppelen te voorkomen werkt niet. Het resulteert er juist in dat het binnenwerk van de kraan defect gaat, waardoor de kraan geen water meer geeft of permanent zal blijven lekken.

Het herstellen van een defecte kraan, veroorzaakt door hard dicht draaien, valt niet onder de garantie en de reparatie zal in rekening worden gebracht.