Werking & componenten

Het zongerichte dak van uw woning is voorzien van zonnepanelen, waarmee u uw eigen stroom op een duurzame wijze kunt opwekken. De zonnepanelen vormen het belangrijkste onderdeel van uw zonnepanelen installatie, welke verder bestaat uit een omvormer die bij u op zolder in de installatiekast is geplaatst.
De zonnepanelen zetten directe én diffuse zoninstraling op in gelijkstroom energie (DC). De omvormer zet deze gelijkstroom energie (DC) om naar bruikbare wisselstroom (AC). Deze zonnestroom wordt als eerste verdeeld over de elektrische apparaten die op dat moment om energie vragen in uw woning. Op het moment dat de energieproductie groter is dan de energievraag, levert u stroom terug aan het net en loopt uw elektriciteitsmeter terug. De omvormer schakelt zichzelf uit als er niet voldoende instraling is. De werking van een zonnepanelen installatie is gevisualiseerd in onderstaande afbeelding.

zonnepanelen

Aflezen omvormer

U hoeft niets te doen om uw eigen zonnestroom op te wekken. Op de omvormer zelf kunt u naast de toegepaste instellingen ondermeer de opgewekte energie in kilowattuur (kWh) van die dag aflezen en de opgewekte energie in kilowattuur (kWh) van het totaal sinds de zonnepaneleninstallatie draait. U kunt door de instellingen gaan door rustig éénmaal op de omvormer te kloppen, door nogmaals op de omvormer te kloppen gaat u naar de volgende instelling toe. Indien de zoninstraling te laag is, bijvoorbeeld in de avond en nacht, dan schakelt de omvormer zichzelf uit. U kunt aan het LED lampje op de omvormer zien of deze is ingeschakeld. Indien deze op groen staat bent u zonnestroom aan het opwekken.

Veelgestelde vragen

Indien de zoninstraling te laag is, bijvoorbeeld in de avond en nacht, dan schakelt de omvormer zichzelf uit. U kunt aan het LED lampje op de omvormer zien of deze is ingeschakeld. Indien deze op groen staat bent u zonnestroom aan het opwekken. Als het LED lampje uit is dan is de zoninstraling te laag en wekt de omvormer niets op, hierdoor zal de display ook geen weergave geven.

Het te leveren vermogen van de zonnepanelen kan per dag verschillen. Dit heeft te maken met de lichtintensiteit, buitentemperatuur en moment in het jaar. In de winter zullen de zonnepanelen minder opwekken dan in de zomerperiode.

De opgewekte stroom door de zonnepanelen wordt eerst in de woning verdeeld naar die apparaten welke dan stroom nodig hebben. Hetgeen wat overblijft zal worden terug geleverd aan het net. Hetgeen wat terug geleverd wordt aan het net is de opwek van de zonnepanelen minus het actuele verbruik in de woning.

De opgewekte energie van de zonnepanelen is niet af te lezen van de thermostaat in de woonkamer. De thermostaat in de woonkamer laat alleen de opgewekte energie zien die de warmtepomp heeft geproduceerd.